Alapvetően két teljesen különböző módszerrel szoktam főzni:
1. Rögtönzés az éppen otthon lévő dolgokból. - Ez viszonylag nehéz eset szokott lenni, mert a hűtőm szinte mindig üres. Ezért ilyenkor vagy a mélyhűtőben, vagy a konzervek között keresgélek, és ha egy kis szerencsém van, akkor találok is valamit.
2. Előre eltervezett főzés. - Ilyenkor órákig bújom a netet és a szakácskönyveket, hogy valami új, és igazán finomat próbálhassak ki. Hiszek abban, hogy egy igazán finom ételnél fontosak az alapanyagok és az arányok, ezért ilyenkor tartom magam az előírthoz, és emiatt még egy bevásárlást is hajlandó vagyok beütemezni a napirendbe.

Itt most felváltva találtok ilyet is, olyat is...

2014. január 26., vasárnap

Cseh tejszínes halleves

Ez a recept is Stahl konyhájának gyümölcse, némiképpen leegyszerűsítve. Az eredeti recepthez indulásnak halfejből és belsőségekből alaplevet kell főzni, és azzal kell főzni a levest. Én egy sima zöldség levessel indítottam, és azt turbóztam fel a végén.

Hozzávalók:
4 szelet ponyt (patkó formában)
2 l víz
1 közepes fej vöröshagyma
3-5 db sárgarépa (mérettől függően)
1-2 db fehérrépa (mérettől függően)
1/4 zeller
1 dl tejszín
1 dl tej
1 ek liszt
só, bors, szerecsendió, vegeta
1 csokor petrezselyem

Elkészítés:
A vizet feltesszük forrni, közben a répákat felkarikázzuk, és a zellert apró kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk. Majd mindezt beleöntjük a vízbe, fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és vegetával, és addig főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek.

Közben a halat előkészítjük: sózzuk, borsozzuk, és egy kicsit állni hagyjuk. Aztán a tejszínből, a tejből és a lisztből habarást készítünk, és a levesbe öntjük - folyamatos keverés mellett. Végül óvatosan a levesbe tesszük a halszeleteket, és tovább főzzük együtt, amíg a hal megfő a levesben. A végén apróra vágott petrezselymet adunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése