Alapvetően két teljesen különböző módszerrel szoktam főzni:
1. Rögtönzés az éppen otthon lévő dolgokból. - Ez viszonylag nehéz eset szokott lenni, mert a hűtőm szinte mindig üres. Ezért ilyenkor vagy a mélyhűtőben, vagy a konzervek között keresgélek, és ha egy kis szerencsém van, akkor találok is valamit.
2. Előre eltervezett főzés. - Ilyenkor órákig bújom a netet és a szakácskönyveket, hogy valami új, és igazán finomat próbálhassak ki. Hiszek abban, hogy egy igazán finom ételnél fontosak az alapanyagok és az arányok, ezért ilyenkor tartom magam az előírthoz, és emiatt még egy bevásárlást is hajlandó vagyok beütemezni a napirendbe.

Itt most felváltva találtok ilyet is, olyat is...

2012. február 28., kedd

Gyömbéres-almás csirke


Imádom az édeskés ízű, gyümölcsös húsokat. Ez is egy ilyen, különleges ízű étel.

Hozzávalók:
30 deka csirkemellfilé
só és frissen őrölt fekete bors
1 evőkanál liszt
1 csokor újhagyma
1 ötcenis friss gyömbérdarab
1 alma
1 + 1 evőkanál vaj
1 evőkanál olaj
1 deci száraz fehérbor
1 evőkanál étkezési keményítő (szerintem kevesebb is elég)
2 teáskanál magos mustár
1 teáskanál méz
1 deci tejszín

Elkészítés:
A csirkemellett apró kockákra vágom, majd sós-borsos lisztbe forgatom. Egy kanál olivaolajon egy kanál vajat megolvasztok, és ebben szép pirosra sütöm a csirkadarabokat. Ha ezzel megvagyok, kiszedem a húst.
A serpenyőbe öntöm a bort, majd teszek még egy kanálnyi vajat hozzá, és ezen megpárolom a felkarikázott újhagymát.
Közben lereszelem a gyömbért és apró szeletekre vágom az almát. Ha a hagyma már puha, hozzáadom a reszelt gyömbért és az almaszeleteket, majd sózom, borsozom. Lefedem a serpenyőt, és puhára párolom az almát.
Közben egy kis tálkába öntöm a tejszínt, majd hozzákanalazom a keményítőt, a mustárt és a mézet. Kézi habverővel csomómentesre keverem. Majd ha az alma már puhára párolódott, hozzáöntöm a tejszínes mártást.
A mártást összekeverem, majd hozzáteszem a már kisütött csirkedarabokat, és egy kicsit összefőzöm az egészet.
Én az ilyen tejszínes apróhúsokat rizzsel szeretem a legjobban. Ehhez jázmin rizst főztem, isteni lett!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése