40 dkg spagetti
A karamellizált hagymához:
3 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
2 ek. olívaolaj
só
2 ek. barna cukor
2 ek. balzsamecet
A paradicsomos mártáshoz:
3 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
2 kk. őrölt gyömbér
1 csipet sáfrány
2 doboz 40 dkg-os hámozottparadicsom konzerv
3 dl tejszín
só, frissen őrölt bors
1 púpos kk. cukor
Elkészítés:
A vöröshagymákat megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk, és a karikákat gyűrűkre szétszedjük. A vajat és az olívaolajat egy serpenyőbenösszeolvasztjuk, rádobjuk a hagymát, és puhára pároljuk. Közben néha megkeverjük.
A vöröshagymákat megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk, és a karikákat gyűrűkre szétszedjük. A vajat és az olívaolajat egy serpenyőbenösszeolvasztjuk, rádobjuk a hagymát, és puhára pároljuk. Közben néha megkeverjük.
Közben felrakjuk a spagettinek a vizet.
A fokhagymát megpucoljuk, fokhagymaprésen átnyomjuk, és olívaolajon megpároljuk. Ahogy megérezzük az illatát, lehúzzuk a tűzről, rászórjuk a gyömbért meg a sáfrányt, majd botmixerrel összepépesítjük a hámozott paradicsomot, és a tejszínnel együtt hozzáöntjük. Ezután sózzuk-borsozzuk, teszünk bele egy kevés cukrot, majd mérsékelt tűzön összerottyantjuk.
Közben a hagyma nagyjából megpuhult. Levesszük a fedőt, és rászórjuk a barna cukrot, és nagy lángon 3-4 percig kevergetjük. Ettől a cukor karamellizálódik, és a hagyma lepirul. Ekkor hozzáöntjük a balzsamecetet, nagy lángon további 1 percig kevergetjük, aztán levesszük a tűzről.
Tálaláshoz a spagettit összeforgatjuk a szósszal, és megszórjuk a tetejét pirított hagymával.
Különleges ízű lett, de egyszerűen isteni. A hagyma miatt. :))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése