Alapvetően két teljesen különböző módszerrel szoktam főzni:
1. Rögtönzés az éppen otthon lévő dolgokból. - Ez viszonylag nehéz eset szokott lenni, mert a hűtőm szinte mindig üres. Ezért ilyenkor vagy a mélyhűtőben, vagy a konzervek között keresgélek, és ha egy kis szerencsém van, akkor találok is valamit.
2. Előre eltervezett főzés. - Ilyenkor órákig bújom a netet és a szakácskönyveket, hogy valami új, és igazán finomat próbálhassak ki. Hiszek abban, hogy egy igazán finom ételnél fontosak az alapanyagok és az arányok, ezért ilyenkor tartom magam az előírthoz, és emiatt még egy bevásárlást is hajlandó vagyok beütemezni a napirendbe.

Itt most felváltva találtok ilyet is, olyat is...

2012. január 29., vasárnap

Firenzei spagetti

Ezzel a kajával már régóta szemezek Stahl könyvében. Olyan csábítóan nézett kia a képen a karamellizált hagyma a tészta tetején... (Ja, sült hagyma mániás vagyok...) Hát, most végre megcsináltam vacsira. :)


Hozzávalók:
40 dkg spagetti

A karamellizált hagymához:
3 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
2 ek. olívaolaj
2 ek. barna cukor
2 ek. balzsamecet

A paradicsomos mártáshoz:
3 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
2 kk. őrölt gyömbér
1 csipet sáfrány
2 doboz 40 dkg-os hámozottparadicsom konzerv
3 dl tejszín
só, frissen őrölt bors
1 púpos kk. cukor

Elkészítés:
A vöröshagymákat megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk, és a karikákat gyűrűkre szétszedjük. A vajat és az olívaolajat egy serpenyőbenösszeolvasztjuk, rádobjuk a hagymát, és puhára pároljuk. Közben néha megkeverjük.

Közben felrakjuk a spagettinek a vizet.
A fokhagymát megpucoljuk, fokhagymaprésen átnyomjuk, és olívaolajon megpároljuk. Ahogy megérezzük az illatát, lehúzzuk a tűzről, rászórjuk a gyömbért meg a sáfrányt, majd botmixerrel összepépesítjük a hámozott paradicsomot, és a tejszínnel együtt hozzáöntjük. Ezután sózzuk-borsozzuk, teszünk bele egy kevés cukrot, majd mérsékelt tűzön összerottyantjuk.

Közben a hagyma nagyjából megpuhult. Levesszük a fedőt, és rászórjuk a barna cukrot, és nagy lángon 3-4 percig kevergetjük. Ettől a cukor karamellizálódik, és a hagyma lepirul. Ekkor hozzáöntjük a balzsamecetet, nagy lángon további 1 percig kevergetjük, aztán levesszük a tűzről.

Tálaláshoz a spagettit összeforgatjuk a szósszal, és megszórjuk a tetejét pirított hagymával.

Különleges ízű lett, de egyszerűen isteni. A hagyma miatt. :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése