Benéztem a hűtőbe, és ma sem volt benne semmi értelmes. Ilyenkor jön a vészhelyzeti forgatókönyv: mi van a konzervek között? Amit találtam összeszedtem, és ez jött ki belőle. Ha valaki szereti az olaszos ízeket, az nem csalódik benne.
Hozzávalók:
1 articsóka konzerv
1 szárított paradicsom konzerv
1 zöld olivabogyó
1 kapribogyó konzerv
1 paradicsom ital vagy hámozott paradicsom konzerv
hagyma
fokhagyma
rizs
reszelt parmezán (a frissel az igazi, de nekem most csak a szárított volt otthon)
reszelt sajt (ami épp van)
Elkészítés:
A hámozott paradicsom konzervet beleöntöm egy lábasba, ha a paradicsom egészben van, előbb apró darabokra vágom. Feldarabolom az articsókát, a szárított paradicsomot, a kapribogyót és az olivabogyót, és hozzádobom a szószhoz. Belenyomok fokhagymaprésen 1-2 gerezd fokhagymát, és bazsalikommal és oregánóval ízesítem. Egy kicsit rotyogtatom a szószt, hogy összeérjenek az ízek.
Ha valaki lusta, itt meg is állhat, főzzön ki egy kis spagettit, és olaszos tésztaételnek is szuper egy kis sajttal!
A kitartóbbak menjenek tovább!
Kis olivaolajon megpirítom az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd hozzáadom a rizst. (Én a jól bevált két marék = egy adag elvet alkalmazom.) Egy kicsit pirítom a rizst, majd felöntöm vízzel. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett főzöm. Azt hallottam, egy rizottó akkor jó, ha ragacsos. Ezért ahogy elfő a víz, szépen pótolni kell. Amikor a rizs már majdnem kész, hozzá kell kanalazni a szószt, és azzal is egy kicsit főzni, hogy átvegye a rizs az ízeket. Én ilyenkor meg szoktam borítani egy kis reszelt parmezánnal. Az állaga is krémesebb lesz, az íze meg nagyságrendekkel finomabb. Aztán leveszem a tűzről, és lefedve, konyharuhával betekerve hagyom állni egy kis ideig. Közben sajtot reszelek, azzal tálalom a rizottót.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése